Black Friday | 40 000+ toodet kuni 60% allahindlusega →
10 € teileRegistreerumineSisselogimineOstukorvMenu

Veiniklaasid: millisega serveerida valget, punast ja vahuveini

Hea vein on õnnistus. Seetõttu tuleks seda vastavalt kohelda. Te ei pea olema veinitootja või sommeljee, et seda kõigi oma meeltega hinnata. Maitseid ja aroome saab esile tuua ka sobiva serveerimisega. Järgi selleks mõningaid põhilisi reegleid.

Loe meie nõuandeid, milliseid veiniklaase valida ja millised on parimad serveerimistemperatuurid.

Veiniklaasid

Ei mingeid moeröögatusi. Kõikide veiniklaaside puhul sobivad kõige paremini need, mis on valmistatud kvaliteetsest läbipaistvast klaasist. Need klaasid võimaldavad teil ära tunda veinide erinevaid varjundeid.

Mida õhem klaas, seda parem. Keerutades veini õhukese seinaga klaasis, saate paremini hinnata selle viskoossust.

Sellepärast ärge kõhelge, kui haarate mahukamate veiniklaaside järele. Neist pole mitte ainult mugavam kahte detsiliitrit juua ja veini keerutada, vaid ka aroom ei kao nii kiiresti ära.

 

 

Valge veini klaasid

Valgete veiniklaaside kuju peaks olema tulbikujulised. Korpus on seega kerakujuline ja serva suunas veidi kitsenev. Nii püsib veini aroom klaasis kauem.

Mida aromaatsem ja raskem on valge vein, seda avatum võib klaas olla.

Ja kuna valgeid veine serveeritakse külmalt, hoidke klaasivarrest võimalikult madalal.

Roosasid veine võib serveerida ka tulbikukujulises klaasis.

 

 

Punase veini klaasid

Punase veini klaasid on õhupallikujulised väga praktilisel põhjusel. See tuleneb sellest, et maitsete ja aroomide esiletõstmiseks on vaja piisavalt ruumi. Seetõttu peaks tase, mis veinil pärast valamist tekib, olema lai, eriti aromaatsete sortide puhul.

Ja kuna punast veini ei tohiks serveerida külmalt, on punase veini klaasi vars tavaliselt lühem. Kuigi me võime punase veini klaasi hoida kuni kolme sõrmega varre tipus, ei tohiks me siiski klaasi ennast puutuda.

Ja kui palju tuleb klaasi valada? Täitke see lihtsalt kolmandiku ulatuses täis, et saaksite veini hõlpsasti keerutada.

 

 

Vahuveini- ja dessertveini klaasid

Vahuveine on kõige parem nautida flöödikujulises klaasis. Kitsas klaasis paistab nii veini kui ka valamisest tekkinud vaht suurepäraselt välja.

Kõrge alkoholisisaldusega dessertveinide jaoks sobivad väikesed kitsa servaga klaasid, millest aroomid ei pääse nii kiiresti välja.

 

 

Serveerimistemperatuur

Veinide maitset võib kahjustada ebasobiv serveerimistemperatuur. Punaseid veine tuleks enne serveerimist umbes 20 minutit külmkapis jahutada. Kuna valgeid veine serveeritakse külmalt, jahutage need aegsasti ette.

  • Noored ja kerged valged veinid 7-10 °C
  • Laagerdunud, täidlased ja küpsed valged veinid 10-12 °C
  • Kerged ja noored punased veinid 14-16 °C
  • Küpsed, täidlased ja raskemad punased veinid 16-18 °C
  • Täielikult laagerdunud punased veinid 18-20 °C
  • Noored ja puuviljased roosad veinid 8-10 °C
  • Küpsed ja aromaatsed roosad veinid 10-12 °C
  • Vahuveinid 5-7 °C
  • Kihisevad veinid 8 -10 °C
  • Liköörveinid 6-8 °C

 

 

Kuidas korgitseriga veini avada nagu proff

  • Eemaldage foolium.
  • Keerake korgitser aeglaselt korgile. Olge ettevaatlik, et ei keeraks läbi korgi. See saastab veini.
  • Keerake korgitser sisse nii, et üks kuni poolteist spiraalipööret jääb korgi kohale.
  • Suruge korgitseril olevaid käepidemeid nii, et kork tuleb peaaegu täielikult välja.
  • Seejärel keerake kork aeglaselt sõrmedega välja.
  • Kui olete neid samme õigesti järginud, ei kuule te pudelit avades seda "pauku", mis näitab, et olete veini järsu rõhumuutusega vapustanud.

Kuidas avada veini ilma korgitserita (kindlasti mitte nagu proff)

Ei ole korgitseri käepärast? Koolinoorte viga. Tõenäoliselt pole muud teha, kui improviseerida. Ja kahjuks riskid veini rikkumisega.

Korgitserile sarnaselt võite kasutada näiteks pikka võtit, mille puurite diagonaalselt korgi sisse ja tõmbate korgi tugeva tõmbega välja.

Alternatiivina võib kasutada välgumihklit, et kuumutada pudelikaela korgi all, kuni temperatuurimuutus tekitab pudelis tugeva surve, mis sunnib korgi välja. Pudelit on vaja kuumutada vähemalt 3 minutit. Siiski tuleb olla ettevaatlik, et välgumihkel ise või kuum klaas ei tekitaks põletusi.

 

 

Kui kaua avatud vein kõlbab

Veini on kõige parem nautida päeval, mil te pudeli avate. Järgmisel päeval ei lähe see halvaks, kuid maitse on kindlasti teistsugune. Jällegi sõltub see veini tüübist. Kuid raiskamise ohtu ei ole. Kasutage joomata veini toiduvalmistamiseks.

  • Vahuveini võid juua pärast selle korgiga sulgemist veel maksimaalselt teisel või kolmandal päeval.
  • Korgiga suletud ja külmkapis hoitud roosat veini võib juua viiendal või isegi seitsmendal päeval pärast avamist.
  • Valget veini, mida hoitakse külmkapis korgiga, võib kasutada 3 kuni 5 päeva.
  • Punane vein, mida säilitatakse pimedas kohas korgiga, säilitab oma maitse 3 kuni 5 päeva.

 

 

Kuidas veini säilitada

Kui soovite veini kodus hoida, kasvõi mitu kuud, hoolitsege selle eest vastavalt. See tasub teile suurepärase maitsega.

Ärge muretsege, te ei pea kohe veinikeldrit hankima. Veinikelder sobib eriti hästi väga peente ja arhiveerimisvõimeliste veinide jaoks.

Tava-veinide puhul piisab mõnest põhireeglist.

  • Säilitage veinipudeleid horisontaalselt. Kork peaks olema veiniga kontaktis. See hoiab ära selle kuivamise, mis võimaldab õhul pudelisse siseneda ja veini rikkuda.
  • Ärge pange veini otsese valguse kätte. Eelistatud on pimedus.
  • Veenduge, et veinipudelid ei puutuks kokku löökidega.
  • Veini säilitamiseks kasutatav ruumitemperatuur peaks olema umbes 7-16 °C.
  • Temperatuur üle 20 °C põhjustab veini kiiremat vananemist, buketi tardumist ja maitse muutumist.
  • Säilitamise niiskus peaks olema umbes 65%.