Avasta Bonami Selection voodid | Leia oma voodi →
10 € teileRegistreerumineSisselogimineOstukorvMenu

Sisustad oma esimest kööki? Siin on kõik, mida vajad!

Köögi sisustamine võib olla korralik väljakutse. Eriti kui tegemist on Sinu kõige esimesega. Pannid, potid, kausid ja kõikvõimalikud muud vidinad... Pole ime, et alustava koka peas võib kergesti tekkida täielik segadus. Et aga mitte raisata aega ja raha mittevajalike asjade peale, oleme koostanud nimekirja köögitarvikutest, mis ei tohiks Sinu köögist puududa.

Ja kui avastad lõpuks kire keerukamate kulinaarsete katsetuste vastu, saad kogemuste omandamisel oma gastronoomilist arsenali laiendada.

Potid ja pannid

Köögivarustus peaks sisaldama vähemalt lihtsat pottide ja pannide komplekti. Alustuseks piisab vähemalt ühest suuremast potist, pajapotist ja kastrulist. Soovitame soetada kaks tükki, mille maht on umbes 2,5–3 liitrit. Kastrul võib olla väiksem.

Kvaliteetne 24–26 cm läbimõõduga pann on kindlasti asendamatu abimees. Sobivam on sügavam pann, mille peal saab valmistada pannkooke ja Aasia roogasid umbes neljale inimesele. Vali pottide-pannide materjal pliidiplaadi tüübi järgi. Ja kindlasti muretse neile peale ka kaaned.

Noad ja lõikelauad

Kuigi professionaalidel pole arvatavasti kunagi piisavalt nuge, siis tegelikult piisab vaid neljast – universaalne nuga, kokanuga (näiteks Santoku), koorimisnuga ja kondiitritoodete nuga. Ära unusta ka terasest nuga.

Ja lõikelaud? Võid kasutada neid kolme – küpsetiste, liha, puu- ja köögiviljade jaoks. Kuigi saad asetada kuumad potid puidust kandikule ja serveerida sellel suupisteid, on plastmassi lihtsam hooldada ja see ei lõhna aromaatse toidu järele. Seetõttu on mõlema kombinatsioon ideaalne.

Põhiseadmed

Ükski majapidamine ei saa hakkama ilma veekeetjata. Lisaks aja kokkuhoiule on sellel veel üks eelis – nimelt ei võta see ruumi pliidil. Kindlasti hindad seda, kui Sul peab pliidil korraga mitu potti olema. Magustoidu valmistamisel ei saa Sa ilma kaalu ja blenderita- klassikaline või käsiblender.

Kui Sinu hommikusöök või õhtusöök ei ole täielik ilma röstsaia või krõbedate saiakesteta, on röster ustav kaaslane. Kui poputad end eranditult röstsaiaga, piisab ka kvaliteetsest praepannist.

Kausid

Kindlasti naudid mitmest erineva suurusega kausist koosnevat komplekti. Väikeses korteris hindad virnastatavat mitmes erinevas suuruses kausside komplekti, mis sobivad omavahel kokku ja säästavad ruumi. Plastmassist kausid on kergemad, kuid roostevabasid kausse kasutatakse enamasti serveerimiseks. Vali suurused selle järgi, et saaksid kasutada vähemalt ühte suuremat kaussi taigna ja salatite segamiseks ning väiksemat suupistete ja dipikastmete serveerimiseks.

Küpsetuspann või küpsetusplaat

Kui omad ahju, kasuta seda julgelt kiirete ja lihtsate retseptide valmistamiseks. Seetõttu lisa oma põhiköögivarustusse küpsetusnõu, praepann või sügavam küpsetusplaat. Vaid mõne koostisosaga saad poole tunniga valmistada suurepärase lõuna- või õhtusöögi.

Kööginõud

Toidu käitlemine on korralik töö. Seetõttu lisa oma kööginõude hulka mõned puulusikad ja spaatlid. Võid lisada ka taignarulli ja küpsetusmati. Kui soovid ruumi kokku hoida, on praktilisem silikoonist küpsetusmatt, mille saad kokku rullida.

Vajalikud pisiasjad

Ja lõpuks väikesed, kuid väga vajalikud pisiasjad. Lisa oma köögitarvikute hulka korgitser, konserviavaja, sõelad, teesõelad, lihavasar, munalõikur ja neljakülgne riiv. Ja nii võib öelda, et Sul on oma kulinaarseteks katseteks korralik alus olemas.

Korduma kippuvad küsimused

Mis peaks minu esimeses köögis olema?

Põhilised on toiduvalmistamise, küpsetamise, lõikamise ja ladustamise tarvikud. Soovitame koju muretseda potid, pannid, noad, lõikelauad, kausid, mõõteriistad ja toiduvalmistamisnõud. Täieliku loendi leiad meie artiklist.

Kas ma pean kõik korraga ostma?

Kindlasti ei pea! Võid alustada põhivarustusega, nagu pott, pann, nuga ja lõikelaud, ning vajadusel lisada järk-järgult rohkem esemeid.

Mis tüüpi potid ja pannid on alustavatele kokkadele parimad?

Soovitame universaalseid mittenakkuva (soovitavalt keraamilise) pinnaga roostevabast terasest potte ja panne. Neid materjale on lihtne hooldada ja need sobivad ideaalselt igapäevaseks toiduvalmistamiseks.

Millised on mõned näpunäited väikese köögi tõhusaks organiseerimiseks?

Kasuta ära iga sentimeeter ruumi. Hangi koju nõude organisaatorid, nõude riputussüsteemid või magneetilised noahoidjad. Samuti aitavad hoiukastid ja -korvid Sul kööki korras hoida.

Mida peaksin köögiseadmete ostmisel arvestama?

Vali seadmed, mida Sa ka tegelikult kasutad/vajad. Alustuseks on vaja ainult veekeetjat ja blenderit.