Black Friday | 40 000+ toodet kuni 60% allahindlusega →
10 € teileRegistreerumineSisselogimineOstukorvMenu

Jõulune bundt-kook: retsept ja näpunäited

Bundt-kook on üks magustoitudest, mille jaoks võib leida mitte ainult traditsioonilisi retsepte, vaid ka kõikvõimalikke muid variante. Seekord teeme piparkoogi bundt-kooki, mis paneb su kodu lõhnama õunte ja šokolaadi järele.

Proovi Kitchen Story lihtsat retsepti ja saa inspiratsiooni meie nõuannetest, kuidas küpsetada bundt-kooki ja kuidas see vormist välja saada.

Taigna koostisained

  • 340 g roosuhkrut
  • 3 muna
  • 150 ml päevalilleõli
  • 350 ml piima
  • 1 õun
  • 450 g täisterajahu
  • 2 supilusikatäit kakaod
  • 1 supilusikatäis piparkoogimaitseainet
  • 1 tl jahvatatud kaneeli
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • rasva, et vormi määrida
  • jahu küpsetusvormi tolmutamiseks

Koostisained glasuuri jaoks

  • 100 g tumedat šokolaadi
  • 100 ml 30% koort

Määri bundt-koogivorm rasvaga ja tolmuta jahuga. Kuumuta ahi 160 °C-ni. Kasuta köögikombaini, et kloppida munad koos suhkruga heledaks ja vahutavaks seguks. Lisa järk-järgult õli ja lõpuks piim. Sega põhjalikult.

Koori õun ja riivi see peene riiviga. Lisa riivitud õun munasegule.

Bonami nõuanne

Jälgi, et määrid ja tolmutad bundt-vormi korralikult. Ära kasuta võid, see kõrbeb liiga kergesti. Parem on searasv või muu 100%-line rasv. Lisaks jahule võid bundt-koogivormi raputada ka kookospähklit või muid pähkleid.

Sega teises kausis kõik ülejäänud kuivained. Lõpuks sega kuivad koostisosad munaseguga, et moodustuks ühtlane taigen.

Kalla taigen ettevalmistatud koogivormi ja pane see eelsoojendatud ahju. Küpseta kooki 160 kraadi juures umbes 40-45 minutit.

Koogi valmimist märkad selle "vetruva" ja tahke konsistentsi järgi. Küpsetamise lõpu poole proovi koogi sisse torgata puidust tikk. Kui kook on valmis, ei tohiks tikk olla märg ja taigen ei tohiks maitsta nagu jahu.

Bonami nõuanne

Unustage kuuma õhu käes küpsetamine. Tainas muutuks kuivaks. Pannkoogi vajab tavapärast küpsetamist ülevalt ja alt.

Kui oled küpsetanud, lase koogil veidi aega jahtuda ja siis keera see vormist välja.

Kui oled küpsetanud, lase koogil veidi aega jahtuda ja siis keera see vormist välja.

Küpseta šokolaadiglasuur veevanni kohal. Lase šokolaad kindlas kausis üle potis veega sulatada ja sega seejärel koor sisse. Vala glasuur koogi peale ja lase enne serveerimist taheneda.

Bonami nõuanne

Ära lase bundtkookil enne väljapööramist täielikult jahtuda, sest muidu ei saa seda enam pannilt välja. Umbes 3 minutit pärast ahjust välja võtmist peaks olema piisav. See on ideaalne aeg, et tainas tõmbuks vormi külgedelt ära.

Näpunäiteid, kuidas küpsetada (bundt) kooki nii, et see ei puruneks.

  • Veendu, et tooreained on enne küpsetama asumist tõusnud toatemperatuurini. Selleks võta need umbes tund aega enne bundt-koogi valmistamist külmkapist välja.
  • Sõelu jahu alati läbi sõela.
  • Kui valmistad bundt-kooki vahustatud munavalgetega, siis jälgi, et munavalgetesse ei satuks isegi väike kogus munakollast.
  • Võid enne munavalgete vahustamist lisada näpuotsaga soola.
  • Pane kook alati korralikult eelsoojendatud ahju.
  • Et kook ei praguneks, küpseta seda aeglaselt. Ideaaljuhul 160 kraadi juures.
  • Ära ava ahju ust enne poolt tundi peale küpsetamise lõppemist, sest muidu tõmbab see kokku.

Nõuanded, kuidas kooki vormist välja saada

  • Võti peitub ettevalmistuses. Ära kunagi kasuta tolmutamiseks tavalist jahu, vali jämedamat jahu.
  • Võta aega. Järsk temperatuurimuutus ei ole koogi jaoks hea.
  • Lase koogil pärast ahjust välja võtmist jahtuda, et see ei tõmbaks kokku.
  • Kui see ikka välja ei tule, aseta vormi ülaosale ja külgedele külm, hästi kuivatatud teerätik. Seejärel proovi seda uuesti ümber pöörata.

Näpunäiteid, mida teha pragunenud kooki puhul

  • Kui kook on hästi küpsetatud, ei riku mõni pragu koogi maitset.
  • Kiht tuhksuhkrut või glasuuri varjab ebatäiuslikkuse.
  • Kui pragunemine häirib sind, ära viska küpsetatud taigent ära. Tee sellest hoopis pulgakoogid.

Fotografie: Kitchen Story