Tihti küpsetame jõuluküpsiseid mitu nädalat ette, et olla pühadeks hästi ette valmistatud. Seetõttu on maiuste õigel säilitamisel nende värskuse, tekstuuri ja maitse säilitamiseks ülioluline roll.
Kuid erinevad maiustused vajavad erinevaid tingimusi, et püsida värskena nii kaua kui võimalik. Samas unustatakse sageli ära, et tulemust võib mõjutada iga väike detail, näiteks anuma tüüp või hoiustamisviis.
See juhend näitab Sulle, kuidas vigu vältida ja oma pühadeküpsetisi parimal kujul hoida.
Maiustusi, mida tuleb laiali ajada ja pehmendada, tuleb kasuks õhuniiskus. Seetõttu sobivad ideaalseltsalvrätikuga vooderdatud paberkarbid.
Need sobivad eriti hästi piparkookide, saiade ja moosiküpsiste hoidmiseks. Piparkooke võid hoida ka keraamilises anumas.
Hoia neid jahedas ja pimedas ruumis või rõdul. Hoidu aga temperatuurikõikumiste eest, see ei soosi nende säilimist.
Vastupidi, kookospähklid ja besee tuleb hoida kuivas kohas ja paberkottides.
Nõuanne: Kas küpsetad viimasel minutil? Piparkookide kiiremaks pehmendamiseks lisa karpi viilutatud õun. Siiski ei tohiks see küpsiseid puudutada.
Niiskusele ja temperatuurimuutustele vastuvõtlikumaid kondiitritooteid tuleks ideaaljuhul hoida salvrätikutega vooderdatud plekk- või plastikpurkides.
Küpsiseid, rabedat tüüpi ja kuivad täidiseta küpsised tuleks hoida plekkpurkides jahedas ja pimedas ruumis – näiteks esik, sahver või veranda. Need jäävad nii krõbedaks.
Hoia võikreemiga täidetud küpsiseid külmkapis ideaalselt suletud plastkarpides, et need ei saaks märjaks ega ima endasse teistest toiduainetest tulenevaid lõhnu.
Nõuanne: Lase küpsistel enne hoiustamist täielikult jahtuda, et need ei saaks märjaks ega kaotaks oma struktuuri.Küpsetusvabad maiused on sageli ladustamise suhtes tundlikumad, kuna need võivad sisaldada tooraineid, kreeme või muid niiskeid koostisosi. Seetõttu hoia neid alumiiniumfooliumiga kaetud õhukindlas anumas.
Säilita neid külmkapis. Küpsetusvabad maiused on tavaliselt lühema säilivusajaga kui küpsetatud küpsised. Proovi need tarbida mõne päeva kuni nädala jooksul sõltuvalt kasutatud koostisosadest.
See hoiukoht sobib näiteks kuivatatud puuviljapallide, rummipallide , šokolaaditrühvlite jms jaoks.
Nõuanne:Mõned tilgad alkoholi toetavad säilivust ja tagavad küpsetusvabade maiuste pikema säilivusaja.
Kuivad maiustused ja küpsised: õigel säilitamisel säilivad kuni kuu.
Moositäidise või koorega küpsised: säilivad külmikus tavaliselt 3–7 päeva.
Külmutatud toored maiustused: säilivad sügavkülmikus kuni 6 kuud ilma oma kvaliteeti kaotamata.
Liiga soojas keskkonnas maiustuste hoidmine võib põhjustada nende kiire riknemise, mistõttu on oluline leida jahe koht. Ebapiisavalt suletud anumad põhjustavad selle, et maiused muutuvad kõvaks ja kaotavad oma pehmuse. Ja kui hoida erinevaid tugevalt aromaatseid liike koos, on oht aroomide ja maitsete segunemiseks. Seetõttu kasuta iga tüübi jaoks erinevat karpi või purki.